D-Vitamin

källa: Näringsmedicinska uppslagsboken av Peter Wilhelmsson

D-Vitaminet är ett fettlösligt näringsämne som förbättrar transport och användning av kalcium och fosfor. Kalcium är mycket viktiga för ben-och tandbildning. D-vitamin bidrar till att upprätthålla ett stabilt nervsystem, reglerar immunförsvaret och förhindrar autoimmuna sjukdomar. D-Vitamin skyddar nervceller, gynnar serotonin och motarbetar överskottskortisol. D-vitamin reglerar upptag av angiotensin och därmed har ett positivt skydd på blodtrycket, hjärt-kärlsystemet samt motarbetar depressioner.

Otillräckliga D-vitaminvärden är vanligt hos befolkningen i USA och Europa

Det är mycket vanligt att befolkningen i väst har otillräckliga D-vitamnin värden. Man räknar med att minst en tredje del av den friska befolkningen har otillräckliga mängder D-vitamin i blodet. Detta har en stor negativ påverkan på folkhälsan. Följdsjukdomar som ökar är bl.a benskörhet, högt blodtryck, diabetes och cancer.

Bästa källorna för D-vitamin

Ål,Sardiner, Makrill; Lax, Sill, Tonfisk, Ägg, Griskött, Räkor, Kyckling, Lamm, Mellangrädde

D-Vitamin är den vitamin som är mest sällsynt i maten. Intag av D-vitamin i maten ska kombineras med exponering av solljus eller/ och tillskott eller/och som tillsats i maten för likvärdigt intag av D-vitamin. Man får inte tillräckligt med D-vitamin från solexponering under vinterhalvåret och man bör vara uppmärksam och se till att ta ett tillskott av D-vitamin samt att man äter mer fisk.

Toxiska doser

Informationen om toxiska doser är inte entydig men forskning tyder på att doser överstigande 10 000 IE dagligen under flera månader kan ge toxiska besvär hos känsliga personer.Men detta är mycket individuellt. Många kan få i sig för mycket D-vitamin genom tillsats av viss raffinerad föda, även om de inte vistas i solen så mycket. Men kom ihåg att D-vitamin är det enda vitamin som har toxiska följder, det är däremot sällsynt att detta uppträder.

D-Vitamin kan stötta din hälsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.